In de afvalbranche zijn we de afgelopen tijd druk bezig geweest met een verhaal van het NOS Journaal. Bijna al het ingezamelde plastic zou alsnog de oven in gaan. 'Dat afval scheiden is alleen maar duur en overbodig' is nog de sympathiekste reactie die ik daarna hoorde. In de 1,5 minuut die de NOS er aan besteed heeft ging nogal wat nuance verloren. Vandaar een een poging tot uitleg.
Producenten verantwoordelijkheidIn Nederland zijn degene die plastic verpakkingen op de markt brengen mede verantwoordelijk voor het 'afvalbeheer' van deze producten. En toch worden in ons land deze producten ingezameld door de gemeenten. In plaats van de producenten ook daadwerkelijk verantwoordelijk te laten zijn, wilden de gemeenten dit blijven doen. Dit uit angst om grip op de hele afvalketen te verliezen en uiteindelijk deze taak helemaal kwijt te raken.
Het bedrijfsleven bleek nogal wat beter in onderhandelen dan de gemeenten. Er is nu de rare situatie dat er producentenverantwoordelijkheid is, maar dat dit voor rekening en risico van de gemeenten gaat. De producenten hebben letterlijk de gemeenten aan een gouden koord.
Succesvolle plastic inzamelingDe inzameling van plastic (en ander verpakkingsmateriaal) is in Nederland behoorlijk succesvol. En steeds succesvoller. Eigenlijk zint dat de producenten niet. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste moeten de producenten de ingezamelde tonnen plastic vergoeden. Door de succesvolle inzameling begint dit aardig in de papieren te lopen. Daarbij komt dat er nog niet voldoende afzet is voor het gerecyclede plastic. Er worden nog niet voldoende nieuwe dingen gemaakt van oud plastic. Dat komt ook omdat de olieprijs laag is. Er geen behoefte aan recycling, nieuw plastic maken is spotgoedkoop.
Voor de organisatie van producenten is er dus genoeg reden de inzameling van plasticafval af te remmen. Dan komt een verhaal over het 'afkeuren van hele ladingen' en het 'verbranden van al dat plastic omdat er zwarte zakken inzitten' prachtig van pas. De NOS gaat moeiteloos mee in het frame van de producenten en laat bergen plastic en zwarte zakken zien.
De producenten van plastic zien liever dat u het plastic afval in een doorzichtige plastic zak doet, die kan uw gemeente tegen betaling aanschaffen … bij de plastic producenten. Een plastic sigaar uit eigen doos.
Het bovenstaande lijk een nogal treurigmakend verhaal. Het heeft niets met afvalscheiding, recycling of de circulaire economie te maken. Er zijn vooral financiële belangen in het spel. Twee groepen mogen daarvoor opdraaien, de consumenten (als ze de producten kopen) en de burgers (als ze de gemeentelijke afvalstoffenheffing betalen). En het 'grappige' is, het lijken twee groepen, maar het het gaat om jouw en om mij, die twee groepen zijn we zelf. Want wij betalen die twee keer voor dat plastic.
ConsumentenverantwoordelijkheidMaar gelukkig kunnen wij er dan ook iets aan doen. Want de oplossing ligt dus niet in moeilijk doen over wie er moet betalen voor afvalscheiding, de oplossing zit in onze portemonnee. Want als consument kunnen we immers zelf bepalen wat we kopen, of we wel die bergen plastic willen kopen. Als we morgen stoppen met het kopen van water in flesjes en kraanwater gaan drinken, dan is het probleem snel kleiner. Als we duidelijk maken aan winkels en producenten dat we niet van die idiote hoeveelheden plastic verpakkingen willen dan is dat gezeur over die zwarte zakken snel voorbij. Als wij producten gaan kopen van gerecycled plastic, dan komt daar ook een markt voor.
Als consumenten kunnen we dat, want we hebben iets dat producenten, winkels en gemeenten willen hebben, we hebben een portemonnee! Daarmee kunnen we zelf kiezen waar we ons geld willen uitgeven. Een portemonnee waarmee we kunnen zorgen dat er producten worden gemaakt die goed gebruikt, hergebruikt en gerecycled kunnen worden. Dat is onze consumentenverantwoordelijkheid!
9 juli 2017